Oorcorrectie & Flapoorcorrectie

 

Een oorcorrectie is een veel toegepaste ingreep voor het corrigeren van flaporen. De ingreep wordt ook uitgevoerd wanneer de oren verschillen in grootte, of wanneer een oor beschadigd is door bijvoorbeeld een ongeluk.

 

Een oorcorrectie is een operatie waarmee de vorm, plaats of grootte van één of beide oren kan worden veranderd. Ook kunnen aangeboren afwijkingen in de oorstructuur aangepast worden of beschadigingen als gevolg van bijvoorbeeld een ongeluk hersteld worden. De operatie om flaporen recht te zetten is de meest uitgevoerde operatie aan het oor. Deze operatie kan uitgevoerd worden bij kinderen vanaf 5-6 jaar. Omdat deze ingreep vaak wordt uitgevoerd wordt een oorcorrectie soms ook flapoorcorrectie genoemd. Er zijn diverse operaties die als oorcorrectie kunnen worden aangemerkt. De twee bekendste operaties, operatie bij flaporen en correctie van te grote oren, worden hieronder besproken.

Als er een medische indicatie is voor operatie, dan zal de zorgverzekeraar in de meeste gevallen de oorcorrectie vergoeden. Bij kinderen tot de leeftijd van 13 jaar wordt er door de verzekeraar vanuit gegaan dat zij psychisch last hebben van hun flaporen en in die groep wordt de operatie meestal vergoed. Ook op latere leeftijd kan de ingreep echter vergoed worden.

 

Flapoorcorrectie

Het rechtzetten van flaporen kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd, maar gebeurt meestal onder algehele verdoving. Als de operatie plaatsvindt in de polikliniek, onder plaatselijke verdoving, kan je na een paar uur al weer naar huis. Bij algehele verdoving (narcose) moet je een dag in het ziekenhuis blijven. Dan verblijf je op de verpleegafdeling. Bij (kleine) kinderen vindt de flapoorcorrectie meestal plaats onder algehele narcose.

Tijdens de operatie maakt de arts een snee (incisie) aan de achterkant van het oor. Het skelet van het oor bestaat uit kraakbeen, dat is een buigzamer soort bot dat toch stevig is. Dit skelet van kraakbeen gaat de arts remodelleren (hervormen) en vastzetten met hechtingen aan de binnenkant van het oor zodat het oor in zijn nieuwe vorm blijft. Het oor wordt dichter tegen het hoofd aan gezet en omdat er dan een huidplooi ontstaat aan de achterkant, wordt het overtollige huid verwijderd. Door de

incisie blijft er aan de achterkant van het oor een litteken over na de operatie. Hiervan is meestal weinig te zien omdat deze achter het oor verstopt zit.

 

 

Correctie van te grote oren

Als één of beide oren heel groot zijn, kan de arts hier ook iets aan doen. De oorlel kan bijvoorbeeld een beetje kleiner gemaakt worden. Als er meer incisies gemaakt moeten worden om dit te doen, blijven er meer littekens over na de operatie. De arts zal echter altijd proberen de incisies op onopvallende plekken te maken, zoals in een bestaande huidplooi.

 

Duur van operatie : tussen 45min – 1 uur

Verdoving : Bij plaatselijke verdoving mag u een uur naar huis - wel moet er 2 weken een hoofdband gebruikt worden

Aangeraden vakantiedagen : 5

Prijs : tussen €1.000-€1.500

 

Resultaat

de huidplooi.Absolutesymmetrie van de oren kan nooir gegarendeerd worden. Wel kunnen na de operatie duidelijk zichtbare verbetering in de stand van de oren zichtbaar zijn. Over het algemaan zijn de resultaten van een oorcorrectie echter goed te noemen, en zijn patiënten tevreden. 

 

Voor een geheel vrijblijvend en gratis prijsopgave kunt u een foto appen of mailen naar whatsapp: 00 90 544 586 84 26 mail: gamze.gunes@corendon.nl