Neuscorrectie

 

De neus is van uitzonderlijk esthetisch belang. Een kleine misvorming kan al oorzaak zijn van een gevoel van onzekerheid.

Rhinoplastie of neusplastiek is de algemene term die staat voor een verbetering van de neus; dit kan een correctie zijn van het benig of kraakbenig neusskelet, van de neuspunt of de neusgaten.

Een neuscorrectie kan een uitkomst zijn voor mensen die ontevreden zijn met hun aangezicht. Een neuscorrectie, ook wel rhinoplastiek genoemd, is een chirurgische ingreep waarbij de plastisch chirurg delen van het benige of kraakbeengedeelte of delen van het tussenschot (septum) verandert om zo de neus meer in balans te brengen met de rest van het aangezicht.

 

Duur van operatie : tussen 1 uur - 1 1/2 uur

Verdoving : Onder narcose

Aangeraden vakantiedagen : 10

Prijs : tussen €1.500-€2.500

over 3dagen mag de slikonen tampons eruit
 

Chirurgische ingrepen aan de neus kunnen meestal uitgevoerd worden via de neusgaten. Bij een dergelijke gesloten procedure worden enkel incisies (snedes) aan de binnenkant van de neus gemaakt. Slechts in een enkel geval is het nodig om een sneetje te maken in de huid tussen de neusgaten. In dat geval blijft daar dus ook een klein litteken achter.

 

Een neuscorrectie kan op meer manieren bereikt worden. Meestal volstaat het verwijderen van kraakbeen om een betere symmetrie te bereiken. In een enkel geval zal de operatie echter uitgebreider zijn, en zal bijvoorbeeld de neus gebroken moeten worden om het eindresultaat te bereiken.

 

Correctie van een scheve neus (neustussenschotcorrectie)

Bij een scheve neus zal het neustussenschot worden losgemaakt en vervolgens recht worden gezet. Eventueel kunnen kleine imperfecties worden gecorrigeerd, door het verwijderen van ongewenst kraakbeen.

 

Correctie van een kromme neus

Bij een kromme neus of neus met onjuiste proporties zal de plastisch chirurg (kraakbeen)structuren in de neus verkleinen dan wel verplaatsen. Soms wordt kraakbeen uit andere delen van het lichaam, zoals de oren, gebruikt om structuren in de neus te herstellen.

 

Neuspuntcorrectie

Een neuspuntcorrectie wordt uitgevoerd om het uiterlijk van de punt van de neus aan te passen. Dit puntje van de neus bestaat uit huid, bindweefsel en een beetje kraakbeen. Door aanpassingen te maken in het kraakbeen van de neuspunt kan een plastisch chirurg het uiterlijk aanpassen. Zo kan een wipneus gecorrigeerd worden, de neuspunt smaller gemaakt of rechtgezet worden. Deze ingreep wordt meestal uitgevoerd via de neusgaten, er zullen hierdoor geen litekens aan de buitenkant van de neus zichtbaar zijn.

 

Neusverkleining

 De neusverkleinende operatie
Om toegang te krijgen tot de structuren in de neus hoeft meestal geen uitwendige incisie (snede) gemaakt te worden. Operaties worden vaak via de neusgaten uitgevoerd. Toch kan de chirurg er voor kiezen om wel een incisie aan de buitenkant te maken, meestal tussen de beide neusgaten in. De chirurg heeft op deze manier een beter zicht.

Hoe de ingreep er precies uit ziet hangt af van je individuele wensen. Meestal zal de plastisch chirurg stukken kraakbeen verwijderen en zo de neus de gewenste vorm geven. Ook kan het neusbot met een beiteltje bewerkt worden, bijvoorbeeld om een bobbel weg te halen.

afbeelding Neusverkleining
Structuren in de neus.
Wit: kraakbeen. Donkergeel: neusbot.
In enkele gevallen zal de chirurg stukjes kraakbeen plaatsen in de neus om de vorm en proporties van de neus te verbeteren. Meestal worden deze stukjes kraakbeen uit andere gedeeltes van de neus gehaald en soms uit de oren.

Afhankelijk van de duur en uitgebreidheid van de operatie zal de plastisch chirurg kiezen voor algehele narcose of plaatselijke verdoving.

Herstel na de neusverkleining
Meestal worden na de operatie tampons of buisjes in de neus geplaatst. Daarnaast wordt er een gipsverband om de neus aangebracht. Hierdoor kun je in het begin alleen door je mond ademen. Over het algemeen worden gips en buisjes binnen 1 a 2 weken na de operatie weer verwijderd.

De meeste mensen hebben na de operatie last van lichte hoofdpijn en lichte pijn in en rond de neus. Vaak wordt er in de eerste dagen na de operatie daarom pijnstillingsmedicatie voorgeschreven. Door de zwelling van de neus is ademen door de neus vaak niet goed mogelijk. Eventuele zwelling in het gezicht neemt normaal gesproken binnen enkele dagen tot een week af. De neus zelf blijft meestal tot enkele maanden licht gezwollen.

Op zoek naar een kliniek voor je neusverkleining?
Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!
Klinieken
In de eerste weken na de operatie zul je voorzichtig moeten zijn met je neus. Het wordt afgeraden om in deze periode te sporten of activiteiten te ondernemen waarbij je risico loopt je neus te stoten en/of te beschadigen. De meeste mensen kunnen binnen 1 a 2 weken weer normale activiteiten volledig hervatten. De neus is na deze periode voor de meeste patiënten ook weer 'toonbaar', ondanks dat een lichte zwelling vaak nog enkele weken zichtbaar blijft.

 

 

Duur van operatie : tussen 45min – 1 uur

Verdoving : Bij plaatselijke verdoving mag u een half uur naar huis vinden.

Aangeraden vakantiedagen : 5

Prijs : tussen €1.000-€1.500